top of page

Spiralen kan påvirke hele kroppen, ikke kun livmoderen

En spiral er et intrauterint præventionsmiddel (IUD) for personer med en livmoder. Der findes kobberspiral og hormonspiral, som begge placeres i livmoderen og holder i 3 - 8 år afhængig af type og mærke. Hormonspiralen frigiver dagligt 13,5 - 20 mikrogram levonorgestral (syntetisk progesteron) dagligt, som forårsager en nedbrydning af endometriet i livmoderen, inaktiverer cylinderepitelet og skaber inflammationsforandringer.


Dokumenterede bivirkninger:

  • Humørpåvirkning, nedsat sexlyst og depression

  • Acne og vægtøgning

  • Let øget risiko for brystkræft

  • Udstødning- enten partiel eller total og forekommer hos 3-8 af 100

  • Kramper og underlivssmerter


Spiralen bruges af forskellige grunde. For nogle er det en sikker form for prævention, for andre bruges det som en måde at formindske smertefulde episoder ved menstruation, og for mange opfylder spiralen begge behov.


Spiralen bruges af en del endometriosepatienter som en form for symptombehandling, hvor lægerne foreslår spiralen frem for p-piller, da det menes at have en lokal virkning på livmoderen. Dette kan være afgørende for mange, som oplever uønskede bivirkninger af almindelige p-piller. Vi ved allerede at der er en øget risiko for udviklingen af depression blandt yngre brugere af prævention i danmark.


Vi kan også se at køb af p-piller er faldet over de sidste 5 år (diagram 1), hvoraf køb af spiralen har lidt en sporadisk stigning (diagram 2). Man skal dog forholde sig til hvor tit man køber pillerne, frem for en hormonspiral, som burde holde sig i 3-5 år.


Diagram 1 - Apotekets salg af lægemiddel G03AA07 Levonorgestrel og ethinylestradiol mellem Januar 2018 og Oktober 2022.Diagram 2 - Apotekets salg af lægemiddel G02BA03 Plast IUD med progesteron mellem Januar 2018 og Oktober 2022.


Så hvorfor ser vi overhoved den her skift til brug af hormonspiralen?


Mon det har noget at gøre med overbevisningen om at, spiralen ikke har lige så systemisk en effekt som p-pillerne?


Et studie fra Tyskland viser at spiralen har ikke en lokaliseret effekt på livmoderen, men påvirker hele systemet. Derfor opfordrer de patienter til at snakke med lægen hvis de oplever symptomer eller bivirkninger som kan være som følge af behandling med spiralen, for at vurdere om behandlingen er egnet til personen.


Hele den videnskabelige artikel kan læses her.


Kilder og videre læsning:


https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mirena/about/pac-20391354


https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/141012


https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/undersoegelser-og-proever/kliniske-procedurer/gynaekologi/spiral-intrauterin/


https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/iud/iud-side-effects

https://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=2298


https://link.springer.com/article/10.1007/s00330-022-08809-0


https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2552796/


https://www.esundhed.dk/home/emner/laegemidler/apotekernes%20salg%20af%20laegemidler

0 kommentarer
bottom of page