top of page

Det er sandsynligt at endometriose opstår i fosterstadiet

Opdateret: 27. feb.

Teorierne, vi bruger til at definere endometriose og dens oprindelse, kan have konsekvenser for måden, sygdommen opfattes og behandles.


Af Nanna Lindbæk Qvesel

Foto: Frank Alarcon, Unsplash

Gennem de sidste hundrede år har man spekuleret meget i, hvorfor nogle får endometriose. En af de mest fremherskende teorier er, at det opstår ved bagudblødende (retrograd) menstruation, men det ses i dag som mest sandsynligt, at endometriose er en medfødt sygdom.


Derfor skal vi i denne artikel se nærmere på, hvorfor Sampson’s teori om retrograd menstruation ikke længere bør bruges til at forklare, hvorfor nogle udvikler endometriose, og hvilke belæg der er for, at sygdommen er medfødt.


Sampson's teori

I 1927 offentliggjorde Sampson sin teori om endometrioses oprindelse. Han konkluderede, at endometriose opstår som resultat af retrograd menstruation. Her skulle menstruationsblodet løbe ud gennem æggelederne, hvorefter det skulle forplante sig i underlivet.


Han har senere modbevist sin egen teori, og det har også flere gange vist sig usandsynligt, at vævet faktisk ville kunne forplante sig ved retrograd menstruation, og at retrograd menstruation faktisk er en meget normal ting, som 90% oplever; hvorfor det er to vidt forskellige ting, omend symptomerne på endometriose og menstruation ofte hænger sammen.


“Retrograd menstruation er normalt og noget, de fleste menstruerende oplever. Derfor kan Sampson’s teori ikke forklare, hvorfor det kun er 1 ud af 10, der har endometriose,” udtaler Ken Sinervo, som er leder ved Center for Endometriosis Care i Atlanta, Georgia, til NEO.LIFE.


Konsekvenser for behandlingen

Vi ved idag, at primær endometriose ikke er livmoderslimhinde (endometriet) placeret uden for livmoderen. Det er i stedet væv, der ligner endometriet, men som har nogle signifikante forskelle. Her er det også vigtigt at understrege, at hvor livmoderslimhinden afstødes og bløder i hver cyklus, vil endometriosevævet skabe inflammation og få det omkringliggende væv til at bløde.


I Danmark er Sampson’s teori stadig den mest udbredte blandt sundhedspersonale. Det vil måske også forklare, at man i Danmark ofte behandler sygdommen anderledes end verdens førende eksperter gør. Her er det blandt andet en udbredt misforståelse at fjernelsen af æggestokke og livmoder kan kurere endometriose, og det er almindeligt at bruge hormoner til at undertrykke patientens symptomer.


De behandlingsformer lever altså ikke op til teorien om, at man er født med endometriose, i det endometriose skaber sine egne hormoner og har sine egne receptorer, og derfor vil selv den mildeste form for sygdom trives til trods for behandling med hormoner og fjernelse af de reproduktive organer.


Sygdommen er sandsynligvis medfødt

Flere og flere nyere fund og studier peger i retning af, at endometriose udvikles i fosterstadiet. Der er dokumenterede tilfælde af endometriose i både kvinder*, mænd*, børn og fostre, og senest har man via bioteknologi vurderet alderen af endometriosevævet.


I 2018 var der i litteraturen 16 dokumenterede tilfælde af endometriose i mænd, hvoraf 9 af mændene havde været i en form for østrogen-behandling i længere tid. I de fleste tilfælde var sygdommen lokaliseret i maveregionen og specielt den nedre del af maven; blæren, lysken og bugvæggen.


Det er også meget interessant at se på en case fra 2014, hvor man allerede i uge 35 af graviditeten så en stor masse i fostret på scanning. To uger senere kom hun til verdenen ved kejsersnit, fordi massen var vokset og allerede to dage senere, blev hun opereret. Der blev fundet en stor endometriosecyste (endometrioma) og andet endometriosevæv. Allerede fra fødslen havde sygdommen gjort stor skade.


Et banebrydende studie fra 2022 ser på, hvornår endometriose udvikles. Her blev der brugt bioteknologiske metoder til at vurdere endometriosevævets biologiske alder. Her kunne man for første gang dokumentere, at endometriosevæv er betydeligt yngre end livmoderslimhinden, og at cellerne faktisk er opstået samme tid som andre celler, vi er født med. Det peger i retning af, at endometriose opstår i fosterstadiet.


Med den viden vi har fået gennem de sidste 20 år og senest det bioteknologiske studie, kan vi altså sige, at endometriose med stor sandsynlighed opstår i fosterstadiet. Det er et kæmpe stort skridt i forskningsfeltet og vil fremover bidrage til, at vi kan lære og forstå sygdommen bedre.


Kilder:

https://centerforendo.com/who-is-sampson-and-what-does-he-have-to-do-with-endometriosis/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334056/

https://neo.life/2022/03/perspective-why-cant-women-get-diagnosed-with-endometriosis/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5833878/

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(14)02227-4/pdf

https://www.nature.com/articles/s41598-022-25416-7


0 kommentarer
bottom of page