top of page

KAMPAGNER

Misinformation i det offentlige rum

Vi oplever ofte at organisationer har en forældet definition at endometriose og adenomyose på deres hjemmesider eller i pjecer, som stadig bliver uddelt blandt patienter, pårørende og andre mennesker. Vi mener at dette er vigtigt at få rettet, da det sætter rammerne for hvilken behandling patienten ønsker at modtage. Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde, kan du selv bruge nogle af de følgende tekster, for at informere andre. Det handler ikke om at tale nedgørende til nogen. Vi er jo alle bare mennesker, som kan tage fejl. Men sammen kan vi blive klogere og støtte hinanden.

Forkert definition

Jeg kan se at du beskriver endometriose som en underlivssygdom, hvor væv af samme type som livmoderslimhinden vokser uden for livmoderen. Denne definition er desværre forkert, selvom den engang betragtes som korrekt. I 2021 blev verdensorganisationer enige om en definition:

 

“En sygdom karakteriseret ved tilstedeværelsen af endometriumlignende epitel og/eller stroma uden for endometrium og myometrium, sædvanligvis med en forbundet inflammatorisk proces." (Tomassetti et al., 2021)

 

Det betyder, at der findes væv, som histologisk-set ligner livmoderslimhinden, som sidder uden for livmoderen, og skaber inflammation. Man skal også undgå at sige "sidder også uden for livmoderen" da det stadig henviser til livmoderslimhinden.

Referencer:

https://doi.org/10.1016/j.jmig.2021.08.032 ⁠ 

Referer til Sampsons teori

På vej...

Antager hormoner behandler

På vej...

bottom of page